Trend: Senioren stellen overwaarde veilig

Veel senioren van 60 jaar en ouder verkopen hun woning en gaan vervolgens kleiner wonen. Op deze manier stellen zij vaak aanzienlijke bedragen aan overwaarde op hun woning veilig.

Trend onder senioren
Makelaars signaleren de trend al langer. Steeds vaker besluiten senioren om hun bestaande, grote woning te verkopen om vervolgens een kleinere woning te kopen of te huren. Doordat deze senioren vaak al de lening van de hypotheek op de bestaande woning geheel of gedeeltelijk hebben afgelost en de waarde van deze woning sinds de aankoop in het verleden fors is gestegen, profiteren deze senioren vaak van een aanzienlijke overwaarde van de woning. Door de woning te verkopen maakt men deze overwaarde liquide.

Een deel van de opbrengst van verkoop wordt dan gebruikt voor de aankoop van een nieuwe, kleinere woning. Andere, populaire bestemmingen zijn onder meer reizen, aanvulling op het pensioen en het hebben van een financiële buffer.

Meer veiligheid en comfort
Een financieel motief om nu tot verkoop over te gaan is het gevoel bij veel senioren dat de prijsstijgingen die in de afgelopen jaren zich op de woningmarkt hebben voorgedaan min of meer hun top hebben bereikt. Men denkt dat dit een goed moment is om de woning te verkopen. Het klopt dat de prijzen in de afgelopen jaren sterk zijn gestegen en deze groei nu begint af te vlakken. Er zijn echter nog geen indicaties dat de prijzen van woningen in de komende jaren sterk gaan dalen.

Naast het veiligstellen van de overwaarde van de woning kiezen senioren ook voor verkoop omdat men een woning zoekt die meer comfort biedt, bijvoorbeeld een appartement waar alles gelijkvloers is, en dat geen achterstallig onderhoud heeft. Of een omgeving die veiliger aanvoelt of waar eventuele, noodzakelijke ondersteuning beter georganiseerd en verkregen kan worden.

Ook senioren kunnen een hypotheek afsluiten
Tot voor enkele jaren geleden was het voor senioren vrijwel niet mogelijk om banken bereid te vinden om aan hen een hypothecair krediet te verstrekken. Gelukkig ligt die tijd achter ons. Indien de lening financieel verantwoord is, kunnen tegenwoordig ook senioren gewoon een hypotheek afsluiten.

Bij de beoordeling of een lening financieel verantwoord is, wordt onder meer gelet op de hoogte van de lening in relatie tot de waarde van de woning. Ook wordt gekeken naar het inkomen waaruit de hypotheeklasten betaald moeten worden. Senioren hebben vaak naast hun AOW ook nog een pensioenuitkering uit vroegere dienstbetrekkingen waardoor zij de hypotheeklasten goed kunnen opbrengen. Met de huidige lage rente, diverse inkomens zoals AOW en pensioen en vermogen door het liquide maken van de overwaarde uit de oude woning, is het verkrijgen van een hypotheek ook voor senioren steeds vaker prima mogelijk.

Wilt u eens uitgebreider van gedachten wisselen wat in uw situatie de mogelijkheden zijn, dan doen wij dat natuurlijk graag. Neemt u contact met ons op? Wij maken daar graag tijd voor vrij.