Slimme aftrekposten voor uw woning

Heeft u een aangiftebrief inkomstenbelasting ontvangen? Dan moet u voor 1 mei 2019 aangifte doen. Om het iets makkelijker te maken, zetten we hieronder een aantal aftrekposten voor uw woning op een rij.

Aftrekposten bij aankoop of oversluiten   
Naast de hypotheekrente mag u alle kosten aftrekken die u heeft gemaakt om de hypotheeklening te verkrijgen. Dit geldt niet alleen voor de aankoop van een huis, maar ook voor het oversluiten van uw hypotheek. Denk hierbij ook aan: 

  • Taxatiekosten, notariskosten voor de hypotheekakte en advieskosten;
  • Rente en financieringskosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot;
  • Betaalde bouwrente na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst;
  • Kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie;

Vergoeding (boeterente)  
De vergoeding bij het oversluiten van uw hypotheek is in veel gevallen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat geldt ook bij het tussentijds aanpassen van de rente, waarbij de vergoeding over de looptijd in de rente is verwerkt.

Verbouwingen  
Verbouwingen stuiten geregeld op verwarring. De bouw van een dakkapel of nieuwe badkamer die u uit eigen zak betaalt is niet aftrekbaar. Sluit u hiervoor een lineaire of annuïtaire lening af? Dan is de rente aftrekbaar in box 1, als u het geld binnen 6 maanden gebruikt. Heeft u dan nog niet alles gebruikt? Dan verhuist het stukje van de lening dat u nog niet heeft gebruikt naar box 3. Het wordt aftrekbaar in box 1, als u het geld opneemt voor de verbouwing.

De hulp van een belastingdeskundige kan lonen
Laat eens een deskundige meekijken naar uw belastingaangifte.

Bron: https://www.woonfonds.nl/nieuws/hypotheeknieuws/slimme-aftrekposten-voor-uw-woning-1