Maximale hypotheek 2019: wat wijzigt?

De maximale hypotheek in 2019 bepaalt hoeveel u volgend jaar kunt lenen voor de aankoop van een woning, maar ook mede of oversluiten interessant is. De definitieve hypotheeknormen worden pas op Prinsjesdag (18 september) gepresenteerd. Een aantal wijzingen voor de maximale hypotheek in 2019 zijn inmiddels bekend.

Hogere maximale hypotheek voor laagste en hoogste inkomens

De inkomensnormen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld in samenspraak met het Nibud. Onder andere op basis van de loonontwikkeling wordt bepaald hoeveel van het inkomen u mag besteden aan de hypotheek. De exacte financieringslastpercentages worden op Prinsjesdag bekend gemaakt. Het Ministerie van Financiën heeft al wel globaal de aanpassingen van de inkomenstabellen ter consultatie voorgelegd. Daaruit kunnen we het volgende opmaken: Inkomens tot € 30.000,- en hoger dan € 100.000,- kunnen in 2019 meer lenen en voor de grote ‘middengroep’ blijven de financieringslastpercentages relatief gelijk.

Meer mensen in aanmerking voor NHG-hypotheek

Sinds 2 jaar is de NHG-grens gekoppeld aan de huizenprijs. Gezien de ongekende prijsstijging die we nu meemaken, verwachten we dat kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2019 stijgt. Dit jaar kunt u een woning tot 265.000 euro kopen met Nationale Hypotheek Garantie. De NHG-grens voor volgend jaar is vastgesteld op 290.000 euro. Dit kan nog oplopen tot 295.000, als de huizenprijs in augustus flink verder stijgt. Bij energiezuinige maatregelen kunt u ongeveer 17.000 bij de kostengrens optellen. Naar verwachting komen dus in 2019 meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Dit is interessant omdat met de garantie onder andere ouderen en ondernemers makkelijker een hypotheek kunnen krijgen.