Extra lenen voor verduurzamen woning

Energiebesparende maatregelen financieren met geleend geld kan voordelig zijn, als de besparing op de energierekening na de verbouwing hoger uitvalt dan het maandelijks aflosbedrag van de lening.

Financieren via de hypotheek
Het is nu bij veel hypotheekverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de woningwaarde. Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel u mag lenen, blijven investeringen voor energiebesparing tot maximaal 9.000 euro buiten beschouwing. Dit geldt ook voor woningen met minimaal een A++-label of een energieprestatiecoëfficiënt van maximaal 0,6.
Voorwaarde is wel dat het bruto jaarinkomen minimaal € 33.000,- is. Bij een nul-op-de-meter-woning is dit bedrag € 25.000,-. Ook hierbij is de voorwaarde dat het bruto jaarinkomen minimaal € 33.000,- is. En er moet een energieprestatiegarantie zijn afgegeven voor minimaal tien jaar.

De volgende energiebesparende maatregelen kunnen vaak worden meegefinancierd:
– HR-ketel, Warmtepomp
– Zonneboiler
– Zonnecellen
– Spouwmuurisolatie
– Dakisolatie
– Vloerisolatie
– HR++ beglazing

De bank moet wel controleren of u het volledige extra hypotheekbedrag daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom zet de bank dit extra bedrag in een depot. Bovendien zal de bank u vragen om aankoopnota’s.

Rentekorting
Verschillende banken geven rentekorting wanneer sprake is van een energiezuinige woning of u krijgt korting bij het verduurzamen van de woning. Met een of twee energielabelstappen kunt u uw rente verlagen. U kunt de financiering aanvragen en bespreken met de hypotheek adviseurs Herry Hemmen en Roelof de Jong van Hemmen Advies.

Gemeente Assen
Ook de Gemeente Assen heeft verschillende mogelijkheden rondom Duurzaamheidsleningen. Voordat u een Duurzaamheidslening kunt aanvragen, stelt Gemeente Assen vast of u voldoet aan de voorwaarden. Gemeenten en provincies stemmen deze voorwaarden af op hun eigen beleid. De voorwaarden kunnen dus verschillen per gemeente en/of provincie. Benieuw naar deze mogelijkheid, bekijk dan deze website.

Bron: Vereniging Eigen Huis
2 Mei 2018, Assen